Lumina Învierii la Biserica Agia Paraskevi din Hersonissos / Video



 Sărbătoarea Învierii lui Isus Mântuitorul și triumful vieții asupra morții

 Învierea Domnului este evenimentul fundamental al Creștinismului și cea mai importantă sărbătoare din calendarul anual, pentru credincioșii de pretutindeni, dar mai ales pentru poporul grec. Ancorați în tradiție și spiritualitate, grecii, ca și românii, acordă o importanță deosebită nopții de  Înviere, numită ”Anastasis”. 

 În Sâmbăta Mare, cu mic, cu mare, îmbrăcați sărbătorește, ies cu toții din case pentru a participa la slujba de la miezul nopții și a lua Lumina Sfântă acasă. Adunați în jurul bisericilor, cretanii comemorează mântuirea omenirii prin jertfa lui Iisus Hristos și, prin invierea Sa, triumful vieții asupra morții.


 

 În orașul Hersonissos, aproape de miezul nopții, bisericuța rupestră de pe țărmul mării, Agia Paraskeviși faleza devin neîncăpătoare. Aici, localnicii cu famillile lor și turiștii din oraș se alătură participanților la slujbă, așteptând nerăbdători ieșirea preotului din altar cu Sfânta Lumină. 

 La ușă e aglomerat, dar se înaintează în rând, liniștit, lăsând fiecăruia timp să se închine la icoane. Cei mai mulți au în mâini așa numitele ”lambades” (λαμπάδες) - lumânările festive, decorate cu panglici, flori și scoici, cu care vor lua acasă Lumina.

 Slujba este oficiată în prezența Primarului orașului și a altor reprezentanți ai autorităților locale. Din spatele ușilor altarului, vocea preotului paroh răzbate prin difuzoare peste mulțimea ce forfotește afară...


 

 În sfârșit, sosește momentul mult așteptat. Preotul dezvăluie Lumina Sfântă din altar și iese afară pentru a o răspândi mulțimii, în timp ce declamă cu mare bucurie: „Christos Anești!” (Χριστός Ανέστη!) Hristos a înviat! Credincioșii întâmpină vestea cea bună cu entuziasm, răspunzând: „Alithos Anesti” (Ἀληθῶς ἀνέστη!) / Cu adevărat a înviat!

 Ca și la noi, se cântă în cor ”Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte, viață dăruindu-le...”. În noaptea Învierii, în spiritul învățăturilor lui Iisus Mântuitorul, lumina și iubirea se înmulțesc prin împărțire...


 

 În timp ce clopotele anunță sprinten și viguros înfăptuirea miracolului, un rug uriaș, simbolizând arderea lui Iuda trădătorul, se aprinde spontan, luminând cerul. Peste mare sunt lansate jocuri de artificii și pocnitori, iar întregul oraș reverberează, bucurându-se de tradiționalul spectacol ce marchează începutul sărbătorii pascale.

 În Creta, sărbătorile religioase majore precum Crăciunul, Boboteaza Prohodul din Vinerea Mare și Paștele se transformă în serbări publice, astfel că, păstrând esența ritualică și comunitară, obiceiurile și tradițiile creștine sunt adaptate la modul de viață al societății civile moderne.


 

 După șapte săptămâni de post - din care o ultima - cea a Patimilor lui Iisus culminând cu Prohodul și Epitaful - a fost petrecută în pioșenie și sobrietate, vine vremea pentru petreceri și mese bogate. Oamenii se îndreaptă spre casă cu lumânările aprinse, cu care fac o cruce deasupra ușii, a cărei semnificație este că Lumina Învierii le-a binecuvântat casa pentru încă un an. 

 O masă întinsă așteaptă familia să se adune pentru festinul tradițional, fie acasă, fie într-o tavernă din oraș. În localurile pregătite pentru o noapte animată și plină de voie bună, turistii dornici să savureze delicatesele de Paște si-au facut rezervari din timp. Se ciocnesc ouăle roșii și se consumă tradiționala ciorbă de măruntaie de miel, numită ”mageiritsa”. 



 Orașul este plin de viață, în timp ce la biserica Agia Paraskevi slujba continuă netulburată, cu cei mai evlavioși enoriași.

Afară, pe clopotniță, Sfânta Cruce cruce și steagul național stau alături, reprezentînd două simboluri sacre ale puterii spirituale a poporului grec: unitatea și statornicia lui în credință și rolul major al Bisericii în zidirea ființei naționale.



 Dacă ajungeți în perioada Paștelui în Creta, veți fi plăcut impresionați de spiritul autentic al sărbătorilor și de frumoasele tradiții ortodoxe, care au rămas la fel de vii, în ciuda secolelor de dominație străină.

Cu moartea pe moarte călcând, Hristos a Înviat! Christos Anesti!

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu