Pentru majoritatea turiștilor din Creta, plaja este epicentrul vacanței de vară – locul unde te poți
bucura de întâlnirea cu soarele și marea, de înot și de joacă în valuri, de umblat desculț pentru "împământare", de
respirat sănătos (se știe ce binefăcători sunt aerosolii salini), de meditat sau citit în liniște, de apusuri de soare
memorabile. Ca un spectacol multisenzorial, plaja relaxează mintea, reconectează
organismul la sursa primordială de sănătate și vitalitate și amintește
sufletului de frumusețea pură și eternă a
Mamei Natură...
Aceasta este selecția noastră cu top 10 plaje preferate din Creta, de la cele mai prietenoase și bine organizate plaje, până la cele mai retrase paradisuri cu alură exotică:
Plaja Balos
Situat la aproximativ 14 km nord-vest de Kissamos și 56 km de Chania, între Capul Gramvousa și Capul Tigani, golful Balos cu laguna sa exotică se numără printre cele mai emblematice și fotografiate peisaje din nord-vestul Cretei. Balos este o plajă de vis, cu nisip rozaceu și ape turcoaz, iar popularitatea sa crescândă a atras un turism masiv, care a tulburat, din păcate, armonia și liniștea mediului. Din acest motiv, pe lângă faptul că este o rezervație naturală protejată prin lege, autoritățile au luat măsuri pentru a limita accesul turiștilor, mai ales în perioadele de vârf. La Balos se ajunge cu feribotul din Kissamos sau cu mașina, dar atenție, majoritatea firmelor de închirieri nu oferă asigurare, în special pe ultima porțiune a traseului, care este neasfaltată și destul de accidentată. Din parcare, se coboară 20-30 de minute pe o potecă relativ ușoară, pentru care e recomandat totuși să aveți încălțări sport și o sticlă de apă pentru hidratare. La plajă există doar o cafenea și un număr limitat de șezlonguri și umbrele. Recomandare - înainte să vă aventurați spre Balos, puneți-vă la curent cu ultimele reglementări locale.
Plaja Preveli
Plaja Preveli este o rezervație naturală aflată la 35 km sud de Rethymno și 10 km est de Plakias, la ieșirea din impresionantul chei Kourtaliotiko, unde râul Megalos Potamos se întâlnește cu marea. Chiar dacă este retrasă, sălbatică și neamenajată, este cu siguranță cea mai spectaculoasă plajă din sudul Cretei, fiind vizitată de mii de turiști în fiecare vară. Vasta pădure de palmieri de curmali din specia autohtonă, rară, Phoenix theophrasti, oferă zonei un aspect unic, tropical, iar o stâncă marină în formă de inimă aduce peisajului un aer încă și mai romantic. Plaja de nisip și pietriș fin se formează la gura râului, locul unde apa este puțin mai rece, dar numai bună pentru a va clăti înainte de plecare, deoarece aici nu veți găsi dușuri. Deasupra plajei există o parcare - locul perfect pentru o fotografie panoramică -, de unde se coboară aproximativ 15-20 de minute pe o potecă pietroasă și abruptă, care vă solicită o condiție fizică bună.
Plaja Vai
Când vă gândiți la o evadare exotică, probabil vă vedeți relaxându-vă pe o plajă edenică, la marginea unei păduri de palmieri, contemplând marea de sub o umbrelă rustică de paie, cu un cocktail în mână... Acest loc ar putea fi Plaja Vai (vai = palmier), situată la 24 km est de Sitia, cea mai cunoscută din estul Cretei și una dintre cele mai spectaculoase plaje din Grecia. Aspectul său tropical este dat de întinderea fâșiei de de nisip moale și auriu, încadrată de marea azurie și de o imensă vale cu palmieri indigeni sălbatici, Pheonix teophrasti. Pădurea de 25 de hectare, veche de 2.000 de ani, a fost declarată zonă protejată, mai ales după invazia hipioților și a aventurierilor din anii '70-'80, fiind unică în Grecia și cea mai mare de acest fel din Europa. Cu parcarea la de două minute de mers, Vai Beach atrage mii de vizitatori în vârful de sezon, oferind doar facilități minime, pentru excursii de o zi.
Plaja Elafonisi
Elafonisi este o insuliță formată în colțul sud-vestic al Cretei, la aproximativ 75 de kilometri vest de Chania. Întreaga zonă, care se întinde pe o distanță de peste 1,5 km, arată ca un imens cristal de cuarț albastru, cu reflexe versatile: plaje albe, franjurate cu nisip de coral roz, marea limpede și calmă, laguna cu apă caldă și fund nisipos, ideală pentru copii, golfulețe retrase și câteva siluete stâncoase interesante care se arată la apusul soarelui, insula îmbrăcată în dune de nisip, din care răsar pâlcuri de narcise salbatice și arbuști de ienupăr... Elafonisi a câștigat recent o imensă popularitate, fiind nominalizată pe TripAdvisor printre cele mai frumoase 25 de plaje din lume. Chiar dacă parcarea și plaja principală se aglomerează în iulie și august, Elafonisi este, indubitabil, un colț de paradis terestru, în care puteți simți respirația naturii și gustul sălbăticiei.
Plaja Falassarna
Plaja Falassarna se află într-un golf de pe coasta vestică a Cretei, la baza distală a peninsulei Gramvousa, 17 km la vest de Kissamos. Desfășurându-se într-un peisaj magnific ce încorporează o rezervație naturală, Falassarna este formată din cinci plaje consecutive, dintre care cele două centrale sunt cele mai organizate și ușor accesibile cu mașina. Nisipul este foarte fin, marea cristalină cu reflexe turcoaz, iar în fundalul cadrului, la capătul nordic al plajei, se găsesc ruinele celui mai vechi oraș-port fortificat din Creta, originar din perioada elenistă. Datorită orientării sale vestice, golful are mereu valuri, fiind o provocare pentu surferi, iar orizontul care întâlnește marea pe toată întinderea sa oferă romanticilor cele mai frumoase imagini de amurg din Creta. În nenumărate rânduri până acum, Falassarna a fost apreciată de vizitatori drept cea mai bună plajă din Creta, și una dintre primele 10 plaje din Europa.
Plaja Frangokastello
Frangokastello este una dintre cele mai faimoase plaje din sud-vestul insulei, situată într-o mică vale la sud de Lefka Ori (Munții Albi), la 13 km est de Hora Sfakion. Departe de aeroporturi și turismul de masă, Frangokastello ("Castelul Francilor") cucerește inimile vizitatorilor cu fortăreața sa venețiană din secolul al XIV-lea, păstrată în stare foarte bună și cu cele trei plaje superbe cu apă limpede, de mică adâncime. Plaja centrală Frangokastello, cu lungimea de 250 m, este situată chiar sub zidul cetății, fiind bine organizată și mai aglomerată în lunile de vârf. Vatalo, care se întinde cca. 600 m spre vest, este mai pietroasă și frecventată de practicanții de snorkeling. Orthi Ammos, cea de-a treia plajă, aflată la 300 m est de plaja principală, este renumită pentru nisipul său fin și atmosfera liniștită, fiind și cea mai lungă dintre toate.
Plaja Kedrodasos
Bine tăinuită într-o pădure de cedru care acoperă 11 hectare (kedros = cedru, dasos = pădure), această plajă se află la 1 km est de faimoasa plajă Elafonisi de pe coasta de sud-vest. Este una dintre plajele preferate de iubitorii de natură și de camping, datorită locației sale retrase, la capătul unui drum prăfos și accidentat și sălbăticiei sale aspre create de vegetația bizară și dunele de nisip cu roci ce compun peisajul. Nisipul alb și fin, apele turcoaz cristaline și superbele golfulețe din apropiere, protejate de vânt, fac din această plajă unică unul dintre ultimele paradisuri europene, nealterate de prezența omului. Nu este de mirare că plaja este inclusă în traseul de drumeție Elafonisi-Paleochora E4, unul dintre cele mai impresionante și frumoase trasee de coastă amenajate din Creta. Vizitatorii sunt sfătuiți să-și aducă lucrurile proprii necesare pentru plajă și înnoptat, să manifeste respect față de mediu și să nu lase deșeuri, deoarece nu există facilități turistice în zonă. Este un loc exclusiv pentru iubitorii de natură sălbatică.
Plaja Matala
Matala, cea mai faimoasă plajă din sudul Cretei, este locul în care legenda spune că Zeus, îndrăgostit, a adus-o pe prințesa Europa după ce a sedus-o, sub înfățișarea unui taur alb. Plaja este situată la 68 km sud-vest de orașul Heraklion, într-un peisaj superb, în care Munții Asterousia îmbrățișează golful Messara. Parțial acoperită de acoperită de pâlcuri umbroase de Tamarix (cedru de sare), plaja se întinde pe peste 300 de metri, între un vechi sat pescăresc și impunătoarele stânci de gresie ce ascund grote și catacombe romane antice, celebrul focar de atracție pentru hippioții anilor '70. Plaja are nisip auriu și pietriș fin și este foarte bine organizată. Apele adânci cristaline ale golfului sunt adesea agitate, iar fundul mării, destul de stâncos în unele locuri, este ideal pentru scufundări și snorkeling. Din 2011, în fiecare vară, este organizat un festival de muzică pentru seniorii nostalgici și noile generații de fani ai curentului hippie. Cu atmosfera sa exotică și misterioasă, Matala este destinația preferată a hoinarilor și a naturiștilor, și locul de vis pentru cuplurile boeme ce-și sărbătoresc luna de miere.
Plaja Kommos
Kommos este o plajă impresionantă de pe coasta sudică, la 64 km sud-vest de Heraklion. Este una dintre cele mai mari din Creta, întinzându-se pe o distanță de 4 km, de la Kalamaki până aproape de Matala, în golful Messara. Partea sa nordică, numită Potamos, a rămas o destinație preferată de naturiști, încă din vremurile glorioase ale mișcării hippie. În partea de sud, există o plajă semi-amenajată chiar în vecinătatea pricipalului obiectiv turistic al zonei: ruinele portului și cetății minoice Kommos, un sit arheologic important din Creta, cu regim de patrimoniu protejat. Plaja este nisipoasă, cu doar câțiva arbuști de tamarisc în jur. Apa este limpede, dar e bine să fiți prudenți în zilele cu vânt, deoarece marea devine foarte aspră, iar fundul marii, în unele locuri, este stâncos. Plaja Kommos este unul dintre locurile în care broasca țestoasă Caretta-caretta își depune ouăle, de aceea anumite puncte sunt marcate cu panouri de atenționare pentru vizitatori, pentru a nu călca pe cuiburi. După-amiaza, discul soarelui se ascunde în spatele insulelor Paxmatia, oferindu-vă unul dintre cele mai fotogenice apusuri din Creta.
Plaja Potamos
Potamos (= râu) este o plajă ușor accesibilă din Malia, la 37 km est de Heraklion, la poalele Munților Lasithi, într-o zonă protejată ecologic și arheologic de pe coasta nordică. Numele îi vine de la un râu și lunca pe care acesta o formează la vărsarea în mare, în interiorul căreia, la mică distanță, se află situl arheologic al Palatului Minoic Malia. Plaja are un covor de 700 m de nisip fin, copaci de tamarisc pe margine, câteva minigolfuri cu ape cristaline încadrate de stânci și, către est, o veche dună de nisip străbătută de poteci și împânzită cu tufișuri de plante aromatice.
Apa, mică la mal, se adâncește lin spre larg, ceea ce o face potrivită pentru copii, dar este adesea agitată din cauza curenților nordici care-i mătură fundul stâncos. E un loc potrivit pentru snorkeling și plimbări la apusul soarelui și, profitând de peisajul romantic, deseori aici se oficiază ceremonii de nuntă în mici corturi albe ornate cu arcade de flori. Plaja principală, lungă de cca. 300 m este bine organizată și are în vecinătate o tavernă micuță, dar foarte bună, Kalyva. Plaja Potamos este căutată în general de cei care evită plajele comerciale, preferând liniștea naturii.
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu