Întâlnire cu sfinții pictați acum șapte secole
De-a lungul istoriei sale îndelungate și tulburi, Creta a fost întotdeauna un tărâm de spiritualitate și religiozitate profundă. Prin statornicia ei, Biserica Ortodoxă a jucat un rol important în calitate de păstrător al valorilor perene și catalizator al identității naționale grecești. Frumoasele mănăstiri, capele și biserici, multe dintre ele adăpostind relicve prețioase ce datează din epoca bizantină din Creta (961-1204 d.Hr.) sunt unul dintre principalele motive pentru care insula este o destinație ideală pentru pasionații de turism religios.
Pe 15 august, Biserica Ortodoxă Greacă prăznuiește Adormirea Maicii Domnului („Koemisis”), una dintre cele mai mari sărbători religioase ale anului. În mod tradițional, în această zi, bisericile sunt împodobite cu flori într-o atmosferă festivă, iar femeile căsătorite, cu numele de botez Maria, își sărbătoresc onomastica („onomastikí eortí”). Mii de credincioși pornesc în pelerinaje către mănăstirile care se pregătesc de praznicul de hram, așa cum se întâmplă de pildă la Mănăstirea Faneromeni din Ierapetra, una dintre cele mai populare din insulă.
Într-una dintre drumețiile noastre montane, s-a nimerit să ajungem la celebra Mănăstire Panagia Gouverniotissa, închinată Adormirii Maicii Domnului, chiar după slujba festivă.
Mănăstirea este situată în apropierea satului Potamies, la aproximativ 8 km sud de Hersonissos și la 33 km est de Heraklion, pe o colină cu o priveliște frumoasă asupra regiunii Lagada și a Văii Potamies. Fondată în secolul al X-lea, după ce Creta a fost eliberată de ocupația arabă, Panagia Gouverniotissa este nu numai un lăcaș de cult, ci și un centru de interes cultural și istoric, numărându-se printre cele mai vechi mănăstiri bizantine din insulă.
Deși nu mai funcționează ca așezământ monahal, biserica continuă să fie deschisă și să oficieze slujbele, pe tot parcursul anului. Vizitatorii ei pot admira rămășițele frescelor originale de la mijlocul secolului al XIV-lea, muzeul cu obiecte de cult și artă bisericească amenajat în chiliile călugărilor din secolul al XIX-lea, acum renovate, și o grădină botanică cu plante medicinale și aromatice din Creta.
Tot în fosta clădire a mănăstirii, există o zonă special dedicată găzduirii unor expoziții periodice, iar în curtea exterioară, în fiecare vară, au loc concerte cu artiști greci cunoscuți. Cele mai valoroase icoane ale mănăstirii, iconostasul și ușa bisericii sunt expuse astăzi la Muzeul de Istorie din Heraklion.
Biserica este cruciformă, având cupola întărită cu grinzi de lemn și este decorată cu picturi murale înfățișând diverse teme, precum Hristos Atotputernicul (Christos Pantokrator) în cupolă, Apostolii, Patimile lui Iisus, Răstignirea, viața Fecioarei Maria, minunile lui Iisus și multe altele.
Purtând amprenta artistică specifică iconografiei bizantine de la Constantinopole din secolele XII-XV, Panagia Gouverniotissa și-a păstrat valoarea ca monument religios până în zilele noastre, fiind considerată una dintre cele mai importante biserici cu fresce din Creta. După aproape șapte secole, sfinții săi pictați și-au pierdut din culoare, dar încă mai au puterea de a vorbi cu sufletul privitorului...
Dacă vă plac itinerariile culturale și ajungeți în vacanță prin Hersonissos, nu uitați să faceți un popas la Mănăstirea Panagia Gouverniotissa!
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu