Piața Leilor și Fântâna Morosini din Heraklion

 


Un monument de arhitectură medievală venețiană în inima Heraklionului

 Plină de viață, piața Eleftheriou Venizelou, cunoscută popular ca Liontaria sau Piața Leilor, este inima orașului Heraklion și locul preferat de întâlnire al localnicilor și vizitatorilor. Aici își beau cafeaua turiștii sosiți cu feribotul la primele ore ale dimineții, așteptând ca orașul să se trezească. În timpul zilei, locul este asaltat de miile de cumpărători ce roiesc pe străduțele cu buticuri din centrul vechi sau de grupurile de vizitatori, opriți sa ia prânzul pe la terase. Seara, în orele de plimbare și socializare ale localnicilor, cafenelele și restaurantele ce încercuiesc Piața Leilor se aglomerează până la refuz, aromele lor fiind ca un magnet în atmosfera animată a orașului.

 

 Chiar în centrul pieței, la câțiva pași de Basilica San Marco ce găzduiește Galeriile de Artă și de eleganta Loggia, Primăria Orașului Heraklion, se află Fontana Morosini sau Fântâna Leilor, unul dintre cele mai faimoase monumente arhitecturale din Heraklion, ce a rezistat din perioada dominației venețiene.  Ca si Loggia, această  construcție a fost opera Guvernatorului arhitect Francesco Morosini și a fost inaugurată după 14 luni de muncă, pe 25 aprilie 1628, de sărbătoarea Sfântului Marcu, patronul Veneției.

 

 Destinată pentru a satisface nevoia de apă potabilă a cetății Heraklionului, fântâna se afla la capătul unui apeduct subteran lung de 15 km, care alimenta orașul cu apă adusă de la Arhanes, de pe Muntele Juktas. Având un debit de 160.000 litri pe zi, realizarea întregului sistem este, pe cât de simplă, pe atât de uimitoare, chiar și pentru zilele noastre, reflectând ingeniozitatea și priceperea inginerilor venețieni ai timpului. Datorita diferenței de nivel de pe traseul apeductului, rezervorul aflat sub fântână se umple natural, iar apa este împinsă la suprafața prin presiunea ce se creează în conducta sub formă de pâlnie cu gura in jos.

 

 La exterior, fântâna este decorată cu patru lei, simbol al puterii venețiene, așezați pe un piedestal central, prin gura cărora țâșnește apa, ce este colectată într-un bazin circular. Bazinul este prevăzut cu 8 lobi, creând spațiu suficient pentru ca 30 de persoane să-și poată umple vasele cu apă, simultan. Pe pereții fântânii se zăresc basoreliefurile unor ființe acvatice din mitologia greacă – tritoni, nimfe și delfini, precum și și însemnele nobiliare ale Dogelui, Ducelui, Consilierilor și ale Guvernatorului Morosini însuși.  Se pare că în vârful monumentului ar fi existat o colosală statuie din marmură a zeului Poseidon, despre care nu se știe cum a dispărut, cel mai probabil fiind distrusă de un cutremur.

 

 În perioada otomană, fântâna a suferit modificări, fiind împrejmuită cu coloane de marmură și, totodată, adaptată pentru ritualul musulman al spălării feței, mâinilor și picioarelor, obligatoriu la intrarea în moschee. În 1900, la decizia Consiliului Municipal, fântâna a fost restaurată, redându-i-se forma sa originală. Inițial, piațeta în care aceasta se află a purtat numele fântânii, fiind un obiectiv important al orașului.  Nu cu mulți ani în urmă, odată cu reparațiile la pavimentul și construcțiile din centrului vechi, Municipalitatea a redenumit piațeta Eleftheriou Venizelou, în onoarea fostului Prim Ministru ce a deținut un rol istoric major împlinirea visului de unire a insulei Creta cu Grecia mamă, la începutul secolului al XX-lea.





Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu