Heraklion, reședința administrativă a Cretei, este nu doar poarta principală de acces către cea mai mare dintre toate insulele grecești, ci și o renumită destinație turistică în sine. Cu un trecut bogat, marcat de înfloritoarea vatră a civilizației europene și de amprenta dominațiilor străine succesive, cu numeroase obiective cultural-istorice și atracții inedite, precum și cu o atmosferă plină de viață și spirit autentic local, Heraklion își încântă vizitatorii internaționali în orice moment al anului.
Turiștii pasionați de istorie vor descoperi la Situl
Arheologic al Palatului Knossos vestigiile celei mai avansate civilizații
preistorice din Europa și multe dintre valoroasele artefacte dezgropate aici,
expuse la Muzeul de Arheologie din oraș. Muzeul de Istorie oferă date și
mărturii inedite din viața zbuciumată a insulei și locuitorilor săi, din
zorii Creștinismului și până în zilele noastre.
Pornind din Portul vechi, vegheat de Koules, fortăreața venețiană din sec. al XVI-lea, o plimbare prin Centrul Vechi al Heraklionului vă scoate în cale unele dintre cele mai vechi și frumoase monumente arhitecturale, clădiri istorice și biserici din Creta. Zidurile de apărare venetiene ce înconjură centrul istoric sunt cele mai bine conservate fortificații medievale din Europa, iar de la înălțimea lor veți avea o perspectivă unică asupra orașului și peisajului încojurător.
Există nenumărate locuri interesante de văzut în timpul petrecut în Heraklion! Iată cele 10 obiective cultural-istorice pe care nu trebuie să le ratați:
Acoperind o suprafață de 2 hectare, la aproximativ 6 km sud de orașul Heraklion, situl arheologic al Palatului Knossos, aduce la lumină cel mai mare și mai spectaculos dintre toate centrele palațiale minoice găsite în Creta, datând din Epoca Bronzului. Descoperită la sfârșitul sec. al XIX-lea, așezarea Knossos a fost inima rafinatei civilizații minoice, care a atins apogeul în perioada 2700 î.Hr.-1450 î.Hr., astăzi considerată de unii istorici cea mai veche civilizație a Europei. Arhitectura sa complexă, structura robustă multi-etajată, mărturiile activității economice și comerciale intense, artefactele și decorurile somptuoase descoperite în urma săpăturilor arheologice i-au condus pe cercetători la presupunerea că acesta este Labirintul mitic al regelui Minos, fiul lui Zeus și primul rege al Cretei.
Aflați mai multe despre Situl Arheologic al Palatului Knossos, în acest articol!
2. Fortăreața Koules
Situată la intrarea în portul vechi și cunoscută astăzi sub numele său turcesc - Koules, Castellum a Mare sau Rocca a Mare este o faimoasă fortăreață construită de venețieni la inceputul sec. al XVI-lea, ca punct-cheie al sistemului de fortificații al orașului. După o recentă lucrare de consolidare și restaurare care a durat 6 ani, cetatea a devenit muzeu și reper de marcă al orașului Heraklion. În interiorul muzeului, vizitatorii pot vedea depozitele de alimente și muniții, celulele închisorii, camerele ofițerilor, o moară și o capelă. Promenada ce pornește de la Koules și înaintează în mare pe o lungime de 2 km, până la far, are o priveliște superbă spre port, fiind zona preferată de localnici pentru plimbare, indiferent de sezon.
Aflați mai multe despre fortăreața Koules, în acest articol.
3. Zidurile venețiene de apărare
Împreună cu fortăreața Koules, zidurile venețiene din Heraklion reprezintă o importantă parte a sistemului strategic defensiv din Creta secolului al XVI-lea. Ridicate ca protecție împotriva invadatorilor otomani, astăzi ele se numără printre cele mai lungi și bine conservate ziduri de apărare din Europa și un model remarcabil de arhitectură și construcții de fortificații din Evul Mediu târziu. Zidurile se întind pe aproximativ 4,5 km și formează un triunghi cu pasarele magnifice în jurul vechii cetăți a Heraklionului, traversând șapte bastioane în formă de inimă (forturi) și patru porți de acces în cetate. La Bastionul Martinengo, cel mai înalt punct al fortificațiilor, se află mormântul auster al marelui scriitor și filosof cretan Nikos Kazantzakis (1883-1957), cu celebrul său epitaf "Nu sper nimic. Nu mă tem de nimic. Sunt liber", gravat în piatră.
4. Catedrala Agios Titos
Mergând pe strada pietonală ”25 August”, care începe de la vechiul port, la 100 m pe partea stângă, într-o frumoasă piață, veți vedea maiestuoasa Catedrală Agios Titos (Sf. Titu, una dintre cele mai faimoase clădiri istorice din Heraklion. Ridicată inițial în secolul al X-lea, biserica este probabil cea mai veche din Heraklion, închinată Sfântului Titu, discipol al apostolului Pavel, care a predicat Evanghelia în Creta în timpul stăpânirii romane. Structura actuală este rezultatul unor renovări ce au urmat devastatorului cutremur din 1856 și al seriei de lucrări continuate în 1922. Craniul Sfântului Titu a fost transferat aici de la Veneția în 1956, acum fiind expus într-un relicvar de argint, în capela din aripa de nord a clădirii.
Aflați mai multe despre Catedrala Agios Titos, în acest articol!
5. Loggia venețiană
La câțiva pași de Catedrala Agios Titos, de-a lungul străzii 25 August, veți vedea Loggia, cea mai elegantă clădire istorică din Creta, care a supraviețuit din timpul dominației venețiene. Loggia a fost construită în 1626-28 de guvernatorul Francesco Morosini pentru a servi drept centru politic-administrativ și Club al Nobililor. Chiar și turcii au folosit Loggia ca sediu administrativ, după cucerirea Cretei. Când insula și-a recâștigat autonomia în 1898, clădirea era în stadiu avansat de deteriorare, pe punctul de a se prăbuși. Lucrările de renovare au început în 1915, dar au fost, din păcate, întrerupte de al Doilea Război Mondial. Astăzi, complet renovat, magnificul palat în formă dreptunghiulară cu două etaje, cu un atrium și o sală pentru evenimente, găzduiește Primăria orașului Heraklion. A primit premiul I Europa Nostra în 1987 pentru cel mai bine renovat și conservat monument european al anului.
Aflați mai multe despre Loggia, bijuteria arhitecturală a Heraklionului, în acest articol!
6. Bazilica Agios Markos
În piața principală din Heraklion, Eleftherios Venizelos, există una dintre cele mai vechi clădiri istorice din Creta, Biserica Agios Markos (Bazilica Sf. Marcu). Fondată în 1239 și dedicată patronului spiritual al Veneției, San Marco, construcția impunătoare, inspirată de rafinata arhitectură venețiană a vremurilor a servit, până la marea invazie otomană din 1645, drept catedrală centrală a orașului. După încheierea războiului cu turcii, în 1922, a fost luată sub jurisdicția Băncii Naționale a Greciei, iar din 1956, când a suferit un proces de restaurare și reconstrucție, găzduiește Galeria Municipală de Artă. Aici sunt organizate frecvent expoziții și evenimente pe teme de cultură și istorie locală.
Aflați mai multe despre Bazilica San Marco și despre o expoziție de pictură mitologică modernă în acest articol!
7. Liontaria - Fântâna Leilor
Heraklion găzduiește și Muzeul de Istorie al Cretei, unul dintre vizitate obiective turistice din insulă. A fost fondat de Societatea de Studii Istorice Cretane în 1953 și este amplasat într-o clădire cu două etaje, cu arhitectură de inspirație neoclasică, ce a fost extinsă cu o aripă modernă în anii ‘70. Muzeul găzduiește colecții de vestigii arheologice, istorice și etnografice ale insulei Creta, de la începuturile Creștinismului până în epoca modernă. De asemenea, puteți admira aici tabloul lui El Greco „Vedere către Muntele Sinai și Mănăstirea Sf. Ecaterina”, precum și manuscrise și obiecte personale ale scriitorului național Nikos Kazantzakis, autorul celebrului roman ecranizat ”Zorba Grecul”.
Speră că recomandările noastre v-au inspirat pentru un tur cultural al Heraklionului! Plimbare plăcută!
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu