Vizită la Creta Aquarium / Video



O incursiune în magnifica lume subacvatică a Mării Mediterane

 Împreună cu o familie de buni prieteni veniți în vacanță în Creta, ne-am găsit un refugiu răcoros într-o zi toridă de septembrie, vizitând CRETAquarium, o atracție turistică pentru toate vârstele, aflat în apropiere de orașul Gournes, la 14 km est de Heraklion, sau la 11 km vest (15 de minute cu mașina) de Hersonissos

 Inaugurat în 2005 pe locul unei foste baze miltare americane, CRETAquarium (Thalassokosmos, sau „Lumea Mării” în greacă) este cel mai mare acvariu din Grecia și unul dintre cele mai mari din Europa, specializat în prezentarea speciilor și ecosistemelor din Marea Mediterană. Funcționând în cadrul Centrului Elenic pentru Cercetări Marine, pe lângă misiunea educativă pentru vizitatorii de toate vârstele, instituția deține un rol important în cercetarea științifică, salvarea și îngrijirea animalelor rănite și conservarea biodiversității marine.

Vizitarea acvariului

 Am avut norocul să nimerim într-o zi nu foarte aglomerată și imediat după achitarea biletului de 6 euro de adult, ne-am aventurat inăuntru. Timp de aproape două ore, plini de curiozitate copilărească, am exporat misterele adâncurilor Mediteranei și abundența lumii subacvatice, admirând nenumărate vietăți magnifice, precum  rechinii feroce și pisicile de mare, simpaticele țestoase, caracatițele jucăușe, meduzele mlădioase, căluții de mare microscopici, crustaceele, recifurile de corali și sutele de feluri de pești tropicali multicolori mișcându-se elegant în decorurile cu stânci și vegetație marină.

 Am reușit să identificăm cu ușurință câteva specii autohtone despre care știam, precum țestoasele Caretta caretta, spectaculosul pește scorpion, sau rechinul de nisip. Ba, chiar ne-am și amuzat cu o caracațiță care, mai mult preocupată să se joace cu scoicile, s-a lăsat greu convinsă să iasă din ascunzătoare și cu un cod masiv cu aspect monstruos, care a rămas nemișcat multă vreme, părând să ne măsoare cu privirea prin sticla acvariului.

 În cele 61 de rezervoare de diferite dimensiuni ce însumează un volum de 1.7 milioane de litri de apă de mare, sunt găzduite peste 2.500 de exemplare reprezentând 250 de specii diferite ce se găsesc în Bazinul Mediteranean. În incintă există 100 de locuri de observare însoțite de afișaje informative și atractive pentru pentru copii, iar acvariile sunt amenajate tematic pentru a reflecta habitatul local. Bogăția faunei marine este prezentată pe fundalul unor peisaje subacvatice cretane, cum ar fi stâncile de la plaja Matala din sudul Cretei și fundul mării din zona plajei Vai, din extrema estică a insulei .

 De mare ajutor pe parcurs sunt sistemele audio-video moderne și dispozitivele interactive cu ecran tactil, videoproiectoarele și instrumentele de observare (un periscop, microscoape și stereoscoape pentru observarea microorganismelor), oferind informații suplimentare și o vedere cuprinzătoare asupra ecosistemului marin.

 În ciuda faptului că este cel mai mare acvariu din Grecia, n-am fost neapărat impresionați de mărimea complexului sau de capacitatea rezervoarelor, cât mai ales de  varietatea organismelor marine expuse, de aspectul lor interesant și felul în care coabitează într-un echilibru perfect.

 Ne-am încheiat vizita la CRETAquarium, nu înainte de a ne opri la micul magazin de cadouri și suveniruri, iar la ieșire, ne-am distrat pozându-ne cu panourile colorate și butaforiile uriașe reprezentând vietăți marine. Pentru înfometați, lângă magazin există și un mic bufet cu gustări, iar afară, în apropierea clădirii, se află o tonetă cu băuturi și înghețată.

Informații utile

Tururi ghidate

 CRETAquarium oferă sisteme de audioghid pentru în 9 limbi. La intrare, se oferă contra unei taxe de 3 Euro un dispozitiv portabil care funcționează asemănător unui telefon mobil. E un device util pentru că permite parcurgerea traseului în ritm lejer, fiecare vizitator activându-și înregistrarea cu explicații prin tastarea numărului aflat în dreptul fiecărei vitrine. Am observat că se fac și tururi de grup cu ghid, în special cu excursioniști organizați și elevi.

Activități și evenimente pentru adulți și copii

 Vizitatorii pot opta să participe la diferite activități educaționale, ecologice sau recreaționale. Preferatele copiilor, ”bazinele de atingere” sunt special concepute pentru a permite  interacțiunea cu câteva specii de nevertebrate marine. Zilnic, au loc ateliere și seminarii informative pentru grupuri și familii, iar copiii de peste 12 ani se pot bucura de o fantastică experiența de explorare a universului acvatic cu ochelari VR.

 Cum era de așteptat, CRETAquarium popularizează în sânul sistemului educațional cunoștințele științifice despre lumea marină, cu accent deosebit pe Marea Mediterană și mările din jurul Greciei. Folosind tehnologii moderne webcam și VR, școlarii din orice regiune a țării sau a lumii au șansa să viziteze CRETAquarium de la distanță.

Cum ajungeti

 CRETAquarium este ușor de găsit, întrucât este situat pe terenul fostei baze americane din Gournes, la 14 km de orașul Heraklion și Aeroportul Internațional Nikos Kazantzakis. Geografic, este situat relativ aproape de renumitele stațiuni turistice Gouves, Hersonissos, Stalida, Malia, Elounda, etc.

 Se poate ajunge cu  autobuzul, care vă va duce aproape de intrare, cu taxiul sau mașina, dacă aveți închiriată una. Cam la 1 km înainte de a ajunge la destinație, veți da de Dinosauria Park, un parc tematic extrem de atractiv pentru copii, ce merită și el vizitat, prezentând câteva replici de fosile și modele de dinozauri animatronici. Acvariul se află la câteva minute de mers pe jos de plaja vechii baze militare, așa că vă puteți continua ziua relaxându-vă aici.

 Sperăm că materialul nostru video vă place și că informațiile de aici vă sunt folositoare. Nu ratați CRETAquarium dacă veniți în vacanță  în această zonă, mai ales doriți să oferiți copiilor o experiență educativă și deopotrivă distractivă!

 Pentru mai multe detalii și informații de interes la zi, vă recomandăm să accesați website-ul  CRETAquarium prin intermediul acestui link. 
_

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu