Cum să vă alegeți locul de cazare în Creta

 Între resorturi de lux și camere minimaliste 

 Atunci când alegeți cazarea, fie că o faceți independent sau prin agenții, este important să luați în considerare factori precum categoria hotelului și confortul camerelor, amplasarea, orientarea față de mare și distanța până la  plajă, facilitățile incluse,  calitatea serviciilor și atmosfera generală a proprietății, eventualele costuri suplimentare și, nu în ultimul rând, proximitatea / disponibilitatea serviciilor publice - mijloace de transport, centru medical, farmacie etc. 

 Studierea recenziilor și a evaluărilor de pe platformele de rezervări sau social media poate oferi, de asemenea, informații valoroase de la alți turiști, găzduiți anterior, dezvăluindu-vă reputația locului. Dacă plaja este o cerință prioritară pentru sejurul dumneavoastră, toate hotelurile cu „Beach” în denumire vă informează prin aceasta că au plaja în administrare proprie.

 Stațiunile costiere abundă de oferte de cazare, dar e bine să vă faceți rezervarea din timp, pentu a beneficia de prețuri mai bune, de locuri disponibile la hotelurile cu plajă sau de camerele cu vedere către mare. Veți găsi pe portalurile consacrate de rezervări (Booking, Hotels, Trivago, Expedia) marea majoritate a hotelurilor din Creta, de la cele economice, de 2-3 stele, de tip bungalow, cu 50-80 euro pe noapte, la hoteluri de lanț sau resorturi luxoase cu plajă privată, piscină olimpică, centru spa sau club de golf, ce pot ajunge la 1.000 euro/noapte.

 Pe coasta de nord se află cele mai bine organizate complexe de vacanță pentru cupluri și familii cu copii, locurile cele mai renumite pentru aglomerația tinerească, sejururile ieftine și viața de noapte, dar și cele mai exclusiviste boutique hoteluri sau resorturi de lux, preferate de vedete internaționale și VIP-uri. 

 Sudul este mai exotic, dar sălbatic și greu accesibil, cu peisaje spectaculoase și țărmuri stâncoase, printre care se ascund stațiuni liniștite, în stil boem și vechi sate de pescuit cu hoteluri ieftine, apartamente rustice și studiouri cu ieșire direct pe plajă, pentru iubitorii de vacanțe ”hippie”.

 Pe măsură ce vă îndreptați către centrul insulei, în zonele montane, veți descoperi sate vechi, renumite, devenite adevărate branduri turistice locale, odată cu explozia turismului ecologic și rural. Aici veți găsi case de oaspeti sau gospodării cu odăi pentru turiști și veți putea explora și experimenta viața de zi cu zi a cretanilor, alimentația, obiceiurile și tradițiile, activitățile meșteșugărești și agricole domestice sau locale.  

 Pentru cazare în orașe, aveți la dispoziție o mulțime de opțiuni, de la boutique hotelurile de lux ce au dat o nouă viață clădirilor vechi din centrul istoric, și hotelurile moderne cu aspect avangardist, până la camerele comune de dormit din hostelurile pentru tineret sau camerele de oaspeți oferite de localnici.

 Ascunse în peisaj, în locuri mai puțin cunoscute sau mai greu accesibile, mănăstirile oferă găzduire gratuită pelerinilor, pentru două-trei nopți. Anumite retreat resorturi din zone împădurite organizează tabere de detoxifiere și echilibrare energetică cu programe de yoga, meditație, nutriție și terapii alternative. 

 Pentru aventurierii care caută mici refugii în natură sau vor să facă turul insulei cu o casă pe patru roți, deși mai puțin numeroase și populare, există trasee recomandate unde se găsesc campinguri pentru corturi, caravane auto și rulote, ce oferă spații amenajate și facilitățile necesare pentru astfel de vacanțe mobile.

 Dacă preferați să vă organizați liber vacanța și să vă apropiați mai mult de spiritul cretan, puteți frunzări pe Booking și AirBnb printre miile de vile de vacanță cu terasă și piscină, apartamente și studiouri cu chicinetă și chiar garsoniere simple și ieftine, cu prețuri care variază, în funcție de perioada aleasă, suprafață, număr de locuri, amplasare, facilități, de la câteva sute de euro la 25-30 euro/ noapte.

 Rezervați-vă sejurul din timp, cu cel puțin cu 2-3 luni înainte. Nu lăsați la voia întâmplării cazarea, mai ales in perioada de vârf, iulie și august; riscați să nu găsiți camere disponibile pe loc și să fiți nevoiți să căutați cazare în hoteluri sau apartamente pe care turiștii informați le evită.

 Ocazional, veți găsi pe blog mărturiile noastre despre locuri mai mult sau mai puțin cunoscute, care, sperăm, vă vor ajuta să economisiți timp și energie, în propria dumneavoastră cercetare.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu