Aflat la 25 de kilometri est de Heraklion și la 40 de kilometri nord-vest de Agios Nikolaos, Hersonissos este un oraș-port efervescent și cosmopolit, dominând cea mai populară zonă turistică din estul insulei. Numele său vine de la termenul grecesc ”xερσόνησος” – adică „peninsulă”, cu referire la fâșia stâncoasă, ce se intinde 200 de metri spre mare, închizând ca un braț latura vestică a golfului Malia, cu Capul Sarandaris la punctul terminus.
Străvechi oraș istoric devenit stațiune, Hersonissos se mândrește atăzi cu un port turistic efervescent, o lungă faleză cu o priveliște feerică spre mare - o adevarată scenă a distracției de noapte și cu o arteră comercială animată până la ore târzii în lunile de vârf.
Ca orice stațiune tipic mediteraneană, orașul Hersonissos este cunoscut pentru atmosfera vibrantă, bucătăria locală delicioasă și o mare varietate de atracții turistice și activități în aer liber. În plus, grație poziției geografice convenabile, este un excelent punct de plecare în excursii de explorare a altor părți ale insulei. Totuși, din cauza țărmurilor stâncoase cu puține porțiuni de nisip, nu este cea mai recomandată destinație pentru plajă.
Vă gândiți deja la următoarea dumneavoastă destinație de vacanță? Veți afla în mini-ghidul nostru tot ce vă interesează despre Hersonissos:
- Hersonissos, dintr-o privire
- Incursiune în istoria orașului
- Plaje
- Cazare
- Mâncare
- Activități și locuri de vizitat
- Cum să ajungeți în Hersonissos
- Alte informații utile
Bine ați venit în Hersonissos!
- Hersonissos, dintr-o privire
Hersonissos se numără printre cele mai populare destinații de vacanță din Creta, fiind totodată un obiectiv important pe harta comercială, istorică, și culturală a Greciei. Potrivit prețioaselor vestigii găsite, orașul Hersonissos a fost locuit neîntrerupt încă din perioada minoică, cunoscând o dezvoltare înfloritoare în epoca ocupației romane și în primele secole bizantine.
Stațiunea propriu-zisă, numită oficial Limenas Chersónissou – Portul Hersonisos, păstrează numele anticului oraș -port ce a existat pe locul portului actual. La 2 km în amonte, se găsește vatra satului tradițional, Ano Chersónissos (Hersonissos de Sus sau Vechiul Hersonissos), devenit el însuși o atracție turistică, împreună cu cele două sate învecinate, Piskopiano și Koutouloufari, înzestrate cu o superbă vedere panoramică spre golful Malia.
Învecinându-se la est, stațiunea Stalida este renumită pentru atmosfera relaxată și lungile sale plaje cu nisip auriu, garnisite cu restaurante și baruri. La vest de oraș se află Anissaras, considerată o suburbie mai liniștită, dar mai luxoasă și exclusivistă, și, puțin mai departe, localitatea Gournes, care găzduiește două obiective interesante: CretAquarium, cel mai mare acvariu din Grecia, și Dinosauria, un parc tematic unde copiii pot învăța despre dinozauri și viața preistorică.
Cu o ambianță pitorească, zona portului Hersonissos este foarte energică ziua, grație nenumăratelor bărci de agrement ce oferă excursii tematice pe mare, dar mai ales la orele serii, când este asaltată de turiștii dornici de distracție. Faleza pietonală de 2 km care pornește din port este un excelent loc de plimbare, de explorat bucătăria tradițională greacă, acompaniată de muzica de la terase, sau de petrecut până în zori în cele mai bune baruri și cluburi din această parte a insulei.
Menținând linia paralelă cu faleza, la câțiva pași distanță, strada principală a orașului este cel mai aglomerat segment rutier dintre Heraklion și Malia și un adevărat epicentru comercial. Lungul șir de magazine, restaurante și cafenele dă viață și culoare orașului, mai ales după căderea serii.
Un factor principal de atracție pentru cei mai mulți turiști este țărmul spectaculos, cu priveliști feerice și cu plaje pentru toate gusturile, dar mai ales marea limpede și fără valuri - rar întâlnită pe coasta nordică, din cauza vânturilor Meltemi, care bat cu regularitate dinspre continentul european. Ideale pentru înot, scufundări și sporturi acvatice, plajele mici de pe raza orașului nu pot fi, însă, extinse și modelate artificial, deoarece prevalează efortul de protejare a habitatului unor specii aflate în pericol de dispariție, precum țestoasa Caretta Caretta.
Turiștii care preferă țărmurile late , fără roci, cu nisip fin și intrarea lină în mare, pot alege plajele din Stalida sau altele din apropiere, pe care le vom menționa în secțiunea dedicată acestora. De reținut, nu există plaje private în Creta - toate, inclusiv cele din fața hotelurilor, cluburilor și barurilor de pe plajă, sunt domeniu public, iar între plajele administrate de acestea, există de regulă o fâșie de demarcație fără șezlonguri, unde vă puteți întinde direct pe prosop.
- Scurtă incursiune în istoria locală
Hersonissos are o istorie bogată care datează din cele mai vechi timpuri. Orașul era cunoscut sub numele de Cherronesos sau Chersonesos în perioada minoică, din Epoca Bronzului. Săpăturile au scos la iveală ceramică și urme de locuințe în Hersonissos și în zonele învecinate, oferind dovezi ale existenței unor așezări antice. Orașul a înflorit în diferite perioade istorice, lăsând în urmă numeroase vestigii.
Ruinele bazilicilor creștine timpurii din secolul al VI-lea și un cimitir elenistic din care au fost extrase o seamă de bijuterii și artefacte prețioase sunt încă vizibile în perimetrul orașului, oferind vizitatorilor o privire asupra acestei perioadei înfloritoare din istoria insulei.
Venețienii au ocupat Hersonissos din secolul al XIII-lea până în secolul al XVII-lea. Ei l-au supranumit „Bene Veto”, adică „vedere frumoasă”, datorită panoramei superbe asupra golfului Malia. Prezența venețiană și-a pus amprenta asupra arhitecturii și stilului de viață, existând și astăzi clădiri din această perioadă.
În timpul ocupației turcești, portul a fost folosit pentru aprovizionarea rebelilor cretani în războiul de independență, iar ulterior, pentru exportul de produse locale.
Hersonisos a cunoscut o creștere a turismului după anii 1950, lucrările pentru infrastructură scoțând la lumină morminte, urme de construcții și fragmente de mozaicuri și ceramică. Deși nu există un sit arheologic organizat, precum cele din Malia și Heraklion (Knossos), vestigiile descoperite pot fi observate în spațiile marcate din zonă.
- Plajele din Hersonissos
Plajele din Hersonissos sunt răspândite pe latura vestică a Golfului Malia, între Capul Sarandaris și Capul Drapanos, fiind administrate de hotelurile și barurile adiacente sau chiar de municipalitate. De la plajele luxoase și bine amenajate, până la golfulețele izolate, cu ape cristaline și nisipuri aurii, țărmurile Hersonissosului oferă un peisaj încântător iubitorilor de vacanțe solare.
Protejate de Capul Sarandaris, micile golfuri de la vest de port sunt liniștite, însă deseori aglomerate, fiind ușor accesibile din oraș pe drumul de coastă. Dintre toate, cele mai renumite sunt Sarandaris, Limanakia și Creta Maris. Câțiva km mai la vest de Capul Sarandaris, în Anissaras, unde țărmul este preponderent stâncos și expus curenților nordici, plaja principală și cele din vecinătatea hotelurilor mari sunt construite artificial, dar bine întreținute, organizate și curate, fiind ofertante și pentru amatorii de sporturi acvatice.
La est de port se află cele mai populare plaje cu nisip din Hersonissos, care atrag mulțimile de turiști din zonă, dar și câteva golfuri mici, învecinate hotelurilor, frecvent înghițite de mare în zilele cu vânt. Considerată una dintre cele mai aglomerate din Creta, plaja giganticului resort Star Beach oferă o paletă largă de facilități sportive și distractive.
Mai departe, se găsesc câteva plaje pitorești, răsfirate până la capul Drapanos, aproape de intrarea in stațiunea Stalida. Acestea sunt acoperite cu nisip sau pietriș mărunt, iar pe alocuri, au o apă limpede și mai rece, datorită izvoarelor cu apă dulce care se varsă în mare.
Cea mai renumită plajă, apropiată și ușor accesibilă cu autobuzul sau mașina, este Plaja Stalis sau Stalida din stațiunea cu același nume, aflată la 5 km est de Hersonissos. Beneficiind de un țărm nisipos, cu intrare lină în mare și înzestrată cu tot felul de amenajări care îi dau un aer de paradis tropical, Stalis oferă cele mai bune condiții pasionaților de înot, plajă și sporturi acvatice, și mai ales familiilor cu copii.
- Cazare
Fiind o stațiune atât de populară pe coasta de nord a Cretei, există nenumărate structuri de cazare din care să alegeți pentru un sejur în Hersonissos.
Opțiunile variază de la camere simple de închiriat, bungalow-uri, apartamente familiale, hoteluri de 3 stele cu cazare și mic dejun, până la resorturi all inclusive cu restaurante gourmet, piscine, centru spa, club de agrement pentru adulți și copii și plajă în administrare proprie.
Multe dintre unitățile de cazare din Hersonissos sunt situate lângă plajă, răsfățându-vă din balcoane cu priveliștea odihnitoare a mării.
Dacă vă plănuiți vacanța pentru august sau septembrie, ar trebui să știți că este posibil ca hotelurile să fie complet rezervate încă de la începutul sezonului. Prin urmare, pentru a evita surprizele, este întotdeauna cel mai bine să rezervați cazarea sau să vă achiziționați pachetul de vacanță prin agenție, cu mult timp înainte.
Pentru o experiență cretană autentică, puteți alege să vă cazați la hoteluri sau pensiuni din satele pitorești din jurul orașului Hersonissos - Ano Hersonissos, Koutouloufari sau Piskopiano. Aici vă veți simți evadați într-o lume liniștită, fără ceas, departe de viermuiala din oraș, bucurându-vă de interacțiunea cu localnicii și stilul de viață tradițional cretan.
Dacă sunteți atenți la buget și preferați mai multă autonomie, există hoteluri și apartamente la prețuri accesibile pe Booking și Airbnb, care oferă studiouri sau apartamente îngrijite, dotate cu chicinete, lăsându-vă toată libertatea să explorați restaurantele din oraș și celelalte atracții din jur.
Fie că preferați luxul, autenticitatea sau minimalismul, cu siguranță, în Hersonissos veți găsi locul perfect pentru a-l numi ”acasă”, pe durata sejurului dumneavoastră în această fermecătoare parte a insulei Creta.
- Mâncare
Hersonissos se mândrește cu o excelentă scenă culinară, de la tonete cu mâncare stradală și mici taverne familiale, până la restaurante de lux, oferind o mulțime de opțiuni de luat masa pentru orice gust și buget. În plus, majoritatea cafenelelor, barurilor și restaurantelor au terase și zone de servire în aer liber, chiar și pe trotuare, emanând un spirit relaxat și dezinvolt, tipic insularilor.
Mâncarea din Hersonissos reflectă bucătăria tradițională cretană, cu influențe mediteraneene și internaționale - o experiență culinară unică, care nu poate fi găsită nicăieri altundeva. Orașul este cunoscut pentru varietatea și atractivitatea meniurilor, ce includ mâncăruri din fructe de mare și pește proaspăt, carne la grătar, salate și preparate din legume, majoritatea folosind ingrediente, ierburi și condimente locale și, mai ales, renumitul ulei de măsline.
În funcție de tipul de restaurant în care alegeți să luați masa, ambianța diferă. Multe dintre tavernele și localurile populare au o alură rustică și relaxată, perfectă pentru socializare. Pe de altă parte, restaurantele gourmet au o ambianță rafinată, dar și un cod vestimentar mai pretențios. Dacă ieșiți seara pe faleză, veți fi cu siguranță încântați de priveliștea mării și îndeosebi de răsăritul de lună din apă, adăugând experienței culinare un strop de atmosferă romantică.
Așadar, când vine vorba de luat masa în Hersonissos, vă puteți gândi la o combinație de mâncare delicioasă, ospitalitate cretană și priveliști încântătoare - într-un cuvînt, o experiență care vă va rămâne în suflet.
- Activități și locuri de vizitat
- Cum să ajungeți în Hersonissos
- Alte informații utile
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu