Plaje din stațiunea Hersonissos și din vecinătate
De la plajele luxoase și bine întreținute până la micile golfuri izolate cu nisipuri aurii, mângâiate de ape turcoaz, limpezi și calme, stațiunea Hersonissos oferă un decor atrăgător pentru toți iubitorii de vacanțe pe insulele grecești.
Plajele din Hersonissos sunt răspândite pe latura vestică a Golfului Malia, pornind de la Capul Sarandaris până la Capul Drapanos, între ele aflându-se, ca un reper și punct focal, portul turistic al orașului.
Plajele sunt administrate diferit: unele sunt supravegheate de municipalitatea locală, în timp ce altele poartă numele hotelurilor sau barurilor în dreptul cărora sunt situate. Ascunse printre stânci, multe dintre ele nici nu au un nume oficial, fiind cunoscute doar de localnici.
Iată o scurtă prezentare a celor mai renumite plaje din Hersonissos, inclusiv a celor învecinate la care puteți ajunge cu taxiul, autobuzul sau mașina.
Plajele din Hersonissos
1. Plaja de la vest de port
Cea mai mare plajă din stațiune se întinde pe aproximativ 300 de metri la vest de port, începând de la dealul Kastri până la Creta Maris Resort. Este o fâșie nisipoasă îngustă, însoțită de numeroase magazine, cafe-baruri, restaurante și centre de agrement nautic ce se inșiră de-a lungul drumului de coastă. Pe cateva porțiuni, plaja poartă numele barului sau restaurantului alăturat, care oferă șezlonguri și umbrele, împreună cu gustări și băuturi. Fiind orientată spre nord, plaja este afectată uneori de vânt și are curenți marini puternici, ceea ce o face ideală pentru surferi. În plus, este un loc minunat pentru a admira apusurile de soare.
2. Plaja portului
Mărginită de faleza comercială, la câțiva pași de artera principală a orașului, plaja de la estul portului, ”Paralia Limenas”, devine un furnicar încă de la orele dimineții. Aici, apa mării este calmă și limpede, fiind protejată de Capul Kastri și de docul de ciment al portului. Plaja este nisipoasă și bine organizată, dar nu există arbori pentru umbră și, fiind compactă, veți găsi cu greu loc pentru propriile prosoape, saltele și umbrele.
Mai jos, în zona hotelului Silva Maris, se află niște plaje minuscule și intime, dar pe care valurile le înghit în întregime în zilele cu vânt.
3. Plaja Municipală Sarandari
La vest de port, imediat după ce drumul principal trece de resortul Creta Maris, veți observa o scară scurtă de ciment care duce la binecunoscuta plajă municipală Sarandaris. Flancată de două stânci, plaja oferă o ambianță liniștită, fiind dotată cu umbrele, șezlonguri și un mic chioșc cu gustări. Fâșia de nisip moale și apele calme, calde și puțin adânci o fac perfectă pentru familiile cu copii. De asemenea, este un loc căutat pentru înot și snorkeling.
4. Gefyri Beach
Mai la vest, de-a lungul drumului de coastă, veți descoperi o puzderie de mini-plaje izolate, cunoscute ca „Limanakia” („Golfulețele" ). Aici apa mării e caldă și cristalină, nefiind afectată de curenții nordici. Una dintre cele mai frumoase este cea numită Gefyri, situată imediat după Sarandari, la baza unui zid înalt de beton care susține drumul. Plaja este acoperită cu un nisip alb grosier și fundul mării este adânc și stâncos, ca un bazin. Sunt disponibile daor câteva umbrele și șezlonguri, astfel că locul tinde să fie aglomerat încă de dimineață.
5. Golfurile Limanakia
La plajele numite Limanakia, nisipul auriu se amestecă cu praful alb al stâncilor de calcar, iar apa are o paletă variată de nuanțe de albastru. Zona, care se întinde pe 1,5 km de-a lungul Capului Sarandaris, cuprinde hoteluri, restaurante și câteva spații de parcare. Autobuzele nu circulă pe aici, așa că puteți veni doar cu mașina, cu taxiul sau pe jos, însă, dacă ajungeți devreme, vă puteți găsi propriul colț unde să vă instalați discret.
Unele golfulețe sunt dotate cu umbrele și șezlonguri, iar dacă preferați să stați la umbră naturală, aveți la dispoziție stâncile de pe plajă. Deoarece țărmul este mai înalt și orientat spre est, umbra lui acoperă micile plaje cu mult înainte de apusul soarelui.
6. Plaja Chrysi Ammos
7. Iliostasi Beach
8. Micile plaje din golfurile de la est de port
De la plaja Iliostasi, până în dreptul Hotelul Abaton, sunt câteva golfuri mici, cu funduri stâncoase și plaje cu nisip sau pietriș, în care vă puteți odihni în liniște. Datorită prezenței unor izvoare de apă dulce care se varsă în mare, temperatura apei este mai scăzută. Câteodată, în timpul iernilor furtunoase, nisipul este spălat complet și readus de valuri, pe țărm, mai târziu.
9. Plaja Drapanos
10. Plaja Capului Sarandaris
Chiar sub vârful promontoriului, pe partea sudică, există un doc de ciment, utilizat în special de paddleboarders și scafandri. Trecând de vârf, pe partea nordică, unde se află bisericuța Agios Giorgos Sarandari, veți descoperi urmele unei cariere de piatră antice, mai multe bazine naturale formate în roca vulcanică și - de neratat! - locul în care bărcile se opresc în larg, pentru a admira cel mai romantic apus de soare din Hersonissos.
11. Plaja naturiștilor
Deși nudismul nu este permis oficial în Creta, este tolerat pe plajele izolate, mai puțin expuse ochiului public. Este cazul neoficial numitei „plajă a naturistilor”, o plajă mică și liniștită, ascunsă discret de stâncile înalte ale Capului Sarandaris. Este mai mult o platformă stâncoasă decât o plajă, dar relieful locului oferă intimitate celor amatori de îmbrăcăminte opțională.
12. Plaje administrate de hoteluri
O serie de plaje cu nisip se remarcă prin nivelul de excelență al serviciilor, cu numeroase facilități și supraveghere cu salvamari, fiind administrate de hotelurile adiacente. De obicei, aceste plaje sunt accesibile doar oaspeților hotelului. Cu toate acestea, multe resorturi all-inclusive oferă și acces de o zi pentru oaspeții externi, permițându-le să beneficieze de plajă, agrement, mâncare și băutură - contra cost.
Dacă vă doriți o vacanță cu răsfăț de lux și o plajă privată, puteți alege unul dintre resorturile turistice de top, cum ar fi Lyttos, Creta Maris, Silva Maris, Nana Hotels sau Abaton Island Resort & Spa.
Printre resorturile foarte populare din Hersonissos este Star Beach, care detine un întreg complex de sport si agrement cu water park, pistă de carting, turn de bunjee jumping, terenuri sportive si un centru de inchiriere de echipamente nautice.
Plaje din apropierea orașului Hersonissos
13. Plaja Stalis
La doar 5 km est de Hersonissos, plaja stațiunii Stalis sau Stalida este ca un magnet pentru turiștii din zonă, emanând o atmosferă tropicală. Aici veți găsi o promenadă vibrantă, mărginită de baruri, cafenele și magazine de suveniruri și un țărm plat cu nisip fin și bogat și cu o apă limpede, de mică adâncime.
Potrivită atât pentru iubitorii de plajă cât și pentru pasionații de sporturi nautice, Stalis oferă o combinație echilibrată de relaxare și divertisment. Autobuzele care circulă regulat între Hersonissos și Stalis oferă o modalitate rapidă și ieftină de a călători cu întreaga familie, în timp ce taxiurile sunt, de asemenea convenabile, cu un preț de 10 -15 euro pe călătorie.
14. Plaja Anissaras
Situată la vest, în afara orașului Hersonissos, Anissaras este accesibilă, chiar și într-o plimbare pe jos. Plaja se mândrește cu nisipul său fin și curat, apele turcoaz și împrejurimile pitorești. Este locul perfect pentru o evadare leneșă, dar și pentru înot și sporturi acvatice. În plus, tavernele și cafenelele de pe malul mării vă răsfață cu delicioasele preparate din bucătăria grecească, făcând zona o destinație minunată pentru odihnă, aventură și conexiune autentică cu natura.
15. Plaja Analipsi
Ceva mai departe, tot la vest de oraș, întinsă pe un kilometru între plajele Lyttos și Aposelemi, Plaja Analipsi este înconjurată de palmieri, fiind formată din porțiuni de nisip fin intercalate cu pietriș. Apa, limpede precum cristalul, se adâncește rapid pe măsură ce înaintați în larg. Oaspeților hotelului le este alocat un sector cu șezlonguri și umbrele lângă Biserica Agia Marina, dar există zone libere pentru toți turiștii, dotate cu dușuri și toalete. Plaja are în vecinătate restaurante, taverne și centre de sporturi nautice , oferind nenumărate activități de agrement pentru adulți și copii.
Sperăm că acest articol vă este folositor, pentru a adăuga stațiunea Hersonissos pe lista destinațiilor de vacanță favorite! Aflați mai multe despre sejurul în această stațiune în articolul „Hersonissos: între vestigiile trecutului și aventura modernă / Ghid turistic”!
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu