Descoperiți Agia Pelagia: top 10 experiențe și atracții


Agia Pelagia - obiectivele turistice și împrejurimile 

  Situat la 25 de kilometri vest de Heraklion, satul turistic Agia Pelagia se mândrește cu un cadru natural pitoresc, format dintr-un mic golf cu țărmul îngust și nisipos, ape azurii și un fundal stâncos îmbrăcat în verdeață abundentă. Apropierea de Heraklion face Agia Pelagia o destinație atractivă pentru cei care caută o evadare liniștită, cu acces rapid la facilitățile orașului. Împrejurimile stațiunii oferă, de asemenea, diverse opțiuni pentru cei dornici să exploreze viața rurală, mănăstirile istorice sau frumusețea sălbatică a munților cretani.

Fie că sunteți o familie în vacanță cu cei mici, un cuplu care caută o evadare romantică sau un explorator pasionat de istorie și vestigii antice, Agia Pelagia are toate ingredientele pentru a vă oferi experiențe memorabie!

Iată o selecție a celor mai recomandate activități în interiorul și în apropierea stațiunii Agia Pelagia:



1. Bucurați-vă de plajă. Aflată la  mică distanță centrul satului, plaja Agia Pelagia este un colț de rai cu nisip auriu și ape turcoaz și limpezi, protejate de vânturi și valuri. Fâșia lungă și îngustă de nisip este curată și bine amenajată, dotată cu tot ce aveți nevoie pentru o zi relaxantă la soare. Terasele restaurantelor de pe malul mării vă oferă decorul perfect pentru o experiență culinară încântătoare. 

 Pe latura nordică a plajei se afla grota Evresi, cu un altar ce marchează locul unde a fost descoperită cu secole in urma icoana Sfintei Pelagia, de la care satul si-a luat numele.



2. Snorkeling și scufundări.
 Un univers subacvatic unic vă așteaptă la Agia Pelagia. În apele cristaline, veți descoperi un ecosistem marin vibrant, cu interesante formațiuni de corali și neașteptate comori tăinuite de adâncuri. Oricare ar fi nivelul de experiență, fie că alegeți să practicați snorkeling sau scufundări, instructori certificați oferă îndrumare de specialitate, asigurându-vă plăcerea și siguranța explorării subacvatice. Lăsați-vă purtați de aventură în paradisul subacvatic din Agia Pelagia!



 3. Excursii cu barca. În Agia Pelagia vă puteți îmbarca în croaziere, variabile ca durată și itinerariu. În excursii de jumătate de zi sau de o zi întreagă, vă puteți bucura de apele cristaline ale Egeei și admira zona de coastă, descoperind golfurile și plajele ascunse, accesibile doar cu barca.

Căpitanii, ghizi experimentați, vă oferă informații interesante despre viața marină și despre cultura și istoria locurilor pe care le vizitați. În funcție de turul ales, puteți să beneficiați de o masă sau gustări la bord, sau puteți face opriri la taverne în satele pescărești de pe traseu.



4. Vizită la Mănăstirea Sabatienilor (”Moni Savvathianon”), un obiectiv istoric cunoscut pentru semnificația sa spirituală și arhitecturală. Datând din secolul al XIV-lea, mănăstirea prezintă o arhitectură tradițională cu fresce și detalii ornamentale elaborate. Biserica este dedicată Nașterii Maicii Domnului și celor patruzeci de mucenici martiri.

 Complexul include un cimitir, un osuar, o fostă moară, o sală de mese, camere pentru oaspeți, chilii pentru maici și un turn de apă. Înconjurată de grădini, mănăstirea oferă o atmosferă edenică. Nu ratați ocazia de a vizita moaștele Sfintei Pelagia și de a gusta desertul tradițional preparat de maici, ”loukoumi”.


 
5. Vizită la Mănăstirea Agia Pelagia. Mănăstirea Sfânta Pelagia, o dependință a Mănăstirii Savvathiana, este situată pe malul râului care se varsă în mare lângă plaja Agia Pelagia. Datând din secolul al XIII-lea, această mănăstire a fost de importanță majoră în perioada venețiană, fiind renumită printre pelerinii acelor vremuri.

 Insularii din întreaga Egee se adunau pentru a participa la slujbele și festivitățile de hramul Sfintei Pelagia, de pe 8 octombrie, tradiție care a continuat până la mijlocul secolului al XX-lea. Astăzi, sfântul lăcaș nu mai funcționează ca mănăstire, însă este deschis vizitatorilor.



6.  Vizită în satul Achlada. Achlada este un sat vechi, situat la 6 km vest de Agia Pelagia. Se află pe o colină fortificată, cu o panoramă impresionantă asupra golfului Agia Pelagia. Așezarea are o populație de 57 de locuitori, ocupați mai ales cu creșterea animalelor și cultivarea legumelor, a viței-de-vie și a măslinilor. 

 În Evul Mediu, Achlada era domeniul fortificat al familiei Modinos, construit strategic pentru apărarea împotriva atacurilor piraterești. Printre atracțiile turistice se numără astăzi biserica închinată Sfinților Ion și Trifon (Agios Ioannis & Agios Tryfonas), fântânile de piatră și ruinele satului Kantinos. Satul are un ”eco-hotel” care promovează turismul rural, un restaurant și o cafenea.



7. Vizitați Fodele, un sat pitoresc situat la 10 km vest de Agia Pelagia și la doar 3 km în amonte de plaja Fodele. Vatra istorică a cetății antice Astali, Fodele este astăzi o destinție adorată de localnici și turiști pentru farmecul său rustic. Satul este înconjurat de livezi de portocali, mandarini, lămâi și măslini, fiind furnizor de produse agricole proaspete pentru întreaga zonă. Dealtfel, unul dintre cele mai interesante festivaluri culinare din Creta are loc în fiecare primăvară la Fodele, celebrând regina frunctelor din zonă, portocala.

 Satul este traversat un râu cu ape repezi, pe malul căruia se află un mic parc natural, cu vegetație luxuriantă. Pe celălalt mal, o salbă de taverne tradiționale, vă invită să faceți un popas pentru a savura bucătăria cretană. Veți fi cu siguranță ispitiți și de magazinele cu suveniruri, produse tradiționale și artizanale realizate de localnici. Dacă sunteți pasionat de cultură, nu ar trebui să ratați Muzeul El Greco, vechea Biserică Bizantină Panagia, precum și Mănăstirea Agios Panteleimon, ale cărei ziduri păstrează memoria unor evenimente istorice dramatice. 



8. Vizitați satul Rodia (sau Rodgia), renumit pentru admirabila panoramă asupra golfului și orașului Heraklion. Situat la înălțime, la doar 9 km sud de Agia Pelagia și învăluit de liniște, acest sat montan valorifică minunat frumusețea peisajului. Conacul Modino (Megaro ton Modinon), din secolul al XV-lea, obiectiv de mare importanță în istoria locală, dar și națională, încă își mai păstrează distincția arhitecturală și decorurile sofisticate. Fostă reședință a feudalilor venețieni din regiunea Rodia, Achlada și Fodele, complexul include o vilă, un turn și magnifica biserică Panagia tis Rogdia (Maica Domnului din Rogdia), toate conservate în bune condiții.

 Înconjurat de verdeață, Rodia pare o rampă de lansare pentru aventuri în aer liber, cu trasee de drumeții care duc către comori ascunse. O escapadă aici vă oferă o schimbare revigorantă de peisaj și oportunitatea de a explora munții și istoria zonei.



9. Drumeție în Cheile Spiliotissa. 
La vest de satul Rodia, o potecă de drumeție traversează cheile până în zona Palaiokastro. Traseul începe de la vechea moară de apă Koukos, de-a lungul drumului principal care leagă Rogdia de satul Achlada. Mai jos, în vale, veți întâlni impresionanta cascadă Rechtra, înaltă de 10 metri, accesibilă printr-o coborâre abruptă cu ajutorul corzilor montate.

 Pe parcurs, vei trece pe lângă câteva cascade mici, capela rupestră Panagia Spiliotissa și în cele din urmă vei ajunge la frumoasa plajă Palaiokastro. Un popas atrăgător este la peștera din mijlocul cheilor, transformată într-un atelier de pictat icoane, unde puteți să socializați  cu pictorul, să-i admirați lucrările și, de ce nu, chiar să-i cumpărați una. De la Palaiokastro mai sunt 10 km pentru a vă întoarce cu autobuzul, mașina sau pe jos, la Agia Pelagia.



10. Turul orașului Heraklion și vizită la Knossos
. Heraklion, reședința administrativă a insulei Creta, oferă un caleidoscop vibrant de istorie, cultură și farmec modern. Porniți într-o plimbare pe străzile centrului vechi, flancate de magazine cochete, cafenele și obiective istorice precum Koules - fortăreața venețiană  din port, Catedrala Agios TitosLodgia - primăria orașului, Fântâna Liontaria sau Catedrala Sfântul Mina

  Nu ratați o incursiune în scena culturală a orașului, vizitând Muzeul de Arheologie, ce găzduiește o impresionantă colecție de artefacte preistorice și antice, sau Muzeul de Istorie, un adevărat tezaur de importanță națională. Explorați renumitul sit arheologic al Palatului Knossos, unde puteți călători înapoi în timp și admira măreția civilizației minoice antice! De la Agia Pelagia, o scurtă excursie în Heraklion vă va oferi o experiență de neuitat, prezentându-vă bogata moștenire și atmosfera animată a acestui oraș captivant. 



 Sperăm că acest articol vă este de ajutor pentru vă bucura la maxim de vacanța în Agia Pelagia! Fie că vă doriți relaxare, aventuri sau incursiuni în istoria bogată a insulei Creta, destinația Agia Pelagia promite să vă ofere experiențe autentice și prețioase, de neuitat!

 Mai multe detalii despre destinația Agia Pelagia găsiți în articolul: „Agia Pelagia: o mică perlă de pe coasta nordică / Ghid turistic”.  

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu