Biserica Agia Paraskevi, bijuteria din Portul Hersonissos

 Un viu testament istoric și cultural al orașului Hersonissos

  Construită într-o grotă de pe dealul Kastri, Ekklesia Agia Paraskevi (Biserica Sf. Parascheva) este bijuteria tainică, dar neprețuită, din inima portului Hersonissos. Mai mult decât un lăcaș de cult, ea este un reper semnificativ istoric și cultural al orașului stațiune Hersonissos. 

 Deasupra bisericuței, în cadrul unui mini-sit arheologic cu acces liber, rămășițele unei bazilici creștine timpurii, cunoscută sub numele de Bazilica B΄, spun poveștile vremurilor înfloritoare ale orașului port Chersonasus de la Marea Egee.

 Straturile de săpături arheologice de aici dezvăluie urme de locuire continuă, de la perioada minoică timpurie până la perioada precreștină,  subliniind importanța socială și economică a acestei părți a insulei de-a lungul secolelor.

 Datând din 1870, construcția bisericii Agia Paraskevi precede multe alte lăcașuri religioase din zonă, servind ca o legătură tangibilă cu vremurile de mari frământări, încheiate cu eliberarea cretanilor de sub jugul otoman. Biserica a suferit o extindere în anii 1930 pentru a găzdui comunitatea enoriașilor, în continuă creștere. În ciuda faptului că a suferit mari pierderi într-un incendiu din 1994, biserica a fost restaurată, păstrându-și esența istorică în modelul altarului săpat în stâncă.

 
Înăuntru, vizitatorii sunt întâmpinați de o catapeteasmă din lemn sculptat, împodobită cu reprezentări ale Arhanghelului Mihail, Theotokos Vrephokratousa (Maica Domnului cu Pruncul), Pantocrator (Dumnezeu Atotputernicul) și Sfânta Parascheva. Ambianța spirituală este sporită de imaginea icoanei Panagia Platytera  (Cea Mai Înaltă Decât Cerurile) și a Profeților, de pe friză, invitând la rugăciune, contemplare și reflecție.

 
Biserica Agia Paraskevi este cea care adună aproape întregul oraș la slujba din noaptea de Înviere. Urmând tradiția locală, în această noapte, pe platoul din fața bisericii are loc o spectaculoasă ardere simbolică a efigiei lui Iuda, atârnată într-o spânzurătoare. 

 
 De asemenea, pe 26 iulie, de hramul grecesc al Sfintei Parascheva, biserica este sărbătorită fastuos de către întreaga comunitate, cu participarea reprezentanților municipalității.

  Biserica Agia Paraskevi este ușor accesibilă într-o plimbare de 30 minute din centrul stațiunii și este deschisă pentru vizitare. Chiar dacă se află în vecinătatea celei mai efervescente zone din portul Hersonissos, ea vă oferă imaginea unui lăcaș emblematic pentru atmosfera religioasă și frumusețea aspră a insulei Creta.

 
 Dacă sunteți în vacanță în Hersonissos, când ieșiti la plimbare pe faleză, nu ezitați să zăboviți o clipă în acest loc discret și liniștit, dar cu o mare încărcătură spirituală!

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu